img

Nostalgi på utstilling

16.feb.2007 @ 10:24:22
Min favorittstand på Dra til sjøs messen i Bergen er ikke befengt med plast og syrefast stål. Min favoritt er det nostalgiske hjørnet. Samlingen av gamle motorer og noen kobberklinkede smykker i tjæret furu.

nostalgi
Langt fra dagens e-tech og miljømotorer. Men duverden hvor godt det gjør å konstatere at slike godbiter er bevart for fremtiden. (foto:Ronald Toppe)

Nostalgi hører hjemme på en moderne båtmesse. Båtfolk liker å mimre om barndomsminner, godlyd fra ensylindrede motorer som med sitt dunk-dunk varslet om fersk fisk til middag og reker til kveldsmat. Vi som er interessert i båt skylder en stor takk til mange samlere og entusiaster.Jeg vil fremheve en av de største. Gunnar Mikkelsen fra Bergen. Hans arbeid har resultert i et kulturhistorisk klenodium. Gunnar Mikkelsens samling av gamle motorer http://www.gmms.no har hentet ut noen godbiter og plassert dem på båtmessen i Bergen. Fartøyvernerne har tatt med en Oselver som lukter godt og bringer barndomsminnene fra Øygarden og Sotra tilbake for fullt. I sin samling har Gunnar Mikkelsen flere hundre motorer som viser den tekniske utviklingen fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til vår egen tid. Av disse motorene er rundt 200 restaurerte eksemplarer stilt ut i en gammel sjøbod i Sandviken. Samlingen er en av 17 i Hordaland, men antas å være den største i Norge . Mikkelsens samling av påhengsmotorer er sjelden også i verdenssammenheng og inneholder alt fra Kjapp-motorer produsert på Hjellestad til en helt unik seks sylindret Mercury.

samling
Gunnar Mikkelsens samling er en kulturhistorisk opplevelse ( foto: GMMS)

En aluminiumsutgave av Evinrudes første serie påhengsmotorer fra 1911 er også representert. I alt har han tatt vare på over femti forskjellige merker bare fraVestlandet.Samlingen er vel verdt et besøk, selv om du ikke er mer motorkyndig enn at du vet telefonnummeret til han som kan måle oljen på din egen motor.

Parkeringsproblemene ved Dra til Sjøs i Bergen har ført noe godt med seg for oss nostalgikere. Folk må parkere langt fra messeområde. Messen har derfor leid inn den tradisjonsrike "Beffen" til å frakte folk over Puddefjorden. Normalt går denne lille fergen over Vågen i Bergen. Nå er kommer folk i båt-stemning allerede etter at bildøren er slamret igjen og Beffen er entret. Godlyden av Sabben ombord gjør veien kort til Nostalgi-standen.


Beffen går normalt på Vågen i Bergen, men under messen er den satt inn i parkeringsproblem-trafikk over Puddefjorden

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=4234008
hits