img

Oljesøl, snøstorm og stress

17.jan.2007 @ 15:37:35

Oljesøl-alarmen har gått også i vårt område. Server katastrofen har nådd mitt Paradis. I dag prøvde jeg å ta bilder av de sorte klumpene og flakene, men måtte gi opp i snøstormen Det var null sikt og livsfarlig glatt.


snøstorm

Null sikt i snøstorm, oljesleipe svaberg og mørkt midt på dagen. Jeg måtte gi opp å ta bilder av oljesølet som har nådd forbi Florø iSogn og Fjordane.

Med gru ser jeg fremover mot en tidlig båtsesong her på Vestandskysten. Oljesølet har nådd oss her utenfor Florø. "Likvikja"som er et dykke og fritidsparadis her på eiendommen vår, ligger de seige oljeklumpene. Registerte svarte fugler i fjæra her i dag, og oljevernmyndighetene prøver å hente opp det verste rundt kaier og oppdrettsanlegg.

Men det forferdelige været fortsetter, og oljeoppsamlingen har mest moralsk karakter.Stress
Vi båtfolk begynner å merke slitasjen etter 82 døgn sammenhengende regn, kuling hver dag og 6-7 storstormer og et par orkaner. Båter og fortøyninger må sjekkes natt og dag. Jeg har brukt mer tau og skiftet flere fortøyninger i år enn i løpet av de fem siste årene.

Hver natt når stormen river i tak og trær har jeg en vond følelse av at kjettinger og brygger sliter seg. Jeg bruker 5-6 fortøyninger som tåler hver for seg henimot t tonn. Jeg bruker en kjetting på bryggene som tåler 10 tonn og bøyen ute i sjøen er en oppdrettsbøye som har en oppdrift og en styrke som langt overgår hva byten veier eller kan tåle. Likevel er jeg urolig. Voldsomme vindkast gjør at fendre klippes i to og tau files i stykker på noen timer. Dessverre har jeg også opplevd av 25 foteren min har fått noen stygge hakk i gelcoaten og at den må gjennomgå en større vår-fiks. Årsaken er flytende vrakgods som blåser inn i vågen og treffer båten. Oljefat, Kai-rester, spikerplank.


Svartoksen
Jeg hadde gledet meg til våren som engang må komme. Nå innser jeg at det kan bli stygge opplevelser når den vakre sandstranden i "Likvika" og den gode badeplassen i "Humrevikja" er full av tjære og olje.


Bare Svartoksen - den alltid svarte store steinen og seilmerket her på eiendommen - vil fortsatt bære sitt navn med rette også dette året.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=3635004
hits