img

Delikatesser under kjølen

27.jul.2006 @ 13:06:09
Blåkveite klar for grilling

Vi fikk tak i blåkveite fra en lokal fisker.


Rett under kjølen finnes de flotteste delikatesser. Vi båtfolk vet det så vel. I løpet av båtsesongen blir det utallige varianter og kreative mateksperimenter.

Men de virkelig store delikatessene krever fagkunnskap og ekspertise. Og ofte også fiskeriløyver og rettigheter.

Blåkveite er en slik delikatesse. Ikke for amatører - utenom råflaks med fiskesnøret en sjelden gang. Men kveite mulig å få tak i gjennom bekjentskaper og profesjonelle fiskere.

I gamle dager ble kveite betegnet som mat for bryllup og fest. Skikkelig luksusfisk med andre ord.Skaff deg en fiskervenn

Vi har mange venner - men noen som betyr mye for oss i matveien. Det er fiskervennene. De som har sitt daglige virke på kysten, og som sliter med teiner og garn mens vi andre koser oss i solveggen eller foran peisen.

En god fiskervenn er ofte bedre og sikrere enn en god båt og eget snøre. De har lov å fiske og de har nødvendig utstyr. Noen er svært dyktige til å klargjørefisken for deg. Du får den filetert, flådd i porsjonspakker og iset eller frosset.

Det er bare å ta frem fiskekrydderet, frese grønnsaker, sette på en røykeovn eller grill og nyte opplevelsen.


Blåkveite

I går hadde vi varmrøykt blåkveite.
Kveite er luksusmat. Den lettsaltes, varmrøykes lett - og er klar for stekeovn med grillelement


Her har du oppskriften.

  • En langpanne stor kveite renses og saltes i grovt salt i 25 - 26 timer.
  • Kveiten tørkes og legges på rist i en røkeovn.
  • Røyken bør være ca 60 - 70 grader i et par timer.
  • Fisken legges på en ildfast panne og ryggskinnet (øvre skinnet av den flate kveiten) trekkes forsiktig av. Det er lett å fjerne i ett stykke.
  • Fiskestykket - som nå har fått en nydelig gyllen farge - krydres med sitronpepper. Finhakk en bit med frisk ingefær og finhakk noe chilli og strø rundt og over fisken.
  • Vi brukte hakket agurk rundt fisken.
  • Sett grillkomfyren på 250 grader og grill i 15 minutter.
Tilbehør var kokte poteter fra i går. Frest opp på stekepannen med olje, creme fraiche og strødd med to små poser med pulver miks beregnet for gresk rømmedip. Dette gir en syrlig god snak til potetene og sausen og passer godt til fet fisk.

Etter å ha endevendt kjøleskap og vinkjeller fant vi en flaske Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2005. Den passet godt til fisken. Pluss iskaldt friskt vann med en limeskive.Familien ble invtert på et luksusmåltid. Basert på fangsten til en lokal fisker.

KveldsmatFiskeskinnet ble tatt vare på. Renset og saltet og tørket. Vi har ennabo som eksperimenterer med fiskeskinn og kunst. Dette var vårt første forsøk på tørking av skinn.

Er det noen som kan noe om garving av fiskeskinn - så send en mail.

Sknnet tørkes

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1694553
hits