Med dritt opp til ripen

31.jan.2007 @ 17:07
stren
Sporene etter "Server" fotografert i går. Dette er stien ned til Båtevågen.


Jeg står foran en gigantjobb. Oljesølet etter "Server" er ikke slutt selv om forliset for lengst er ute av nyhetsbilde. Det er hundrevis av båtfolk på vestlandet som i tiden fremover må landsette båter - spyle ned med kjemikalier for så å legge på ny bunnsmøring.  Selv har jeg en NB 750 og en White Shark 210 som må ha full rengjøring. Sharken må også ha rengjort 150 hesteren og følere for instrumenter. NBen har badeplattform og trapp som er innsatt med tjæreklumper. Teakdørken er flekket av fortvilte fugler som har søkt ly på dekk.  Master og utstyr er innsmurt med olje av dyr som har forsøkt å unnslippe svineriet eller har hvilt seg ombord i kampen for livet.

badestrapp
Badeplattform og badetrapp med tjukt tjæreaktig oljesøl.

Tauverk og fendere er innsauset med spillolje og strender, flytebrygge og leidere er belagt med tyktflytende illeluktende og giftig dritt.

Oljeklumpene er ikke lett å fjerne. De flyter utover med flo og fralandsvind. Og kommer tilbake når vinden snur og sjøen fjærer.

Forsikringsselskapet Gard har annonsert i avisen og bedt om at skadene meldes.  De vil sende en inspektør for å se hva som kan gjøres. Jeg har sagt at det ikke er nødvendig. Vi båtfolk vet vel hva som forestår av arbeid og rensing. Og vi vet at tauverk og fendere ikke bare. kan vaskes i noen løsningsmidler. De må skiftes. Kanskje de blir rene i første omgang - men når sommersolen får skinne på dem i noen uker vil de gå i oppløsning.

BÅTSIDE
Fendrene er full av olje - og båtsiden grises til.

Det vi trenger nå er en adresse hvor vi kan sende regningen for rensejobben, tauverket og bunnsmøringen.

To båter flyter i oljesøl

Jeg er redd for at jobben må gjøres flere ganger. Dritten vil flyte frem og tilbake hele vinteren og våren. Og hvor skal vi som bruker båten daglig flykte til og fortøye i mellomtiden?


Fjerning av tjære og olje er storjobb for båtfolket


Kommentarer:
Postet av: Truls Sagen

Steimler burde vite at mange kan kaste seg på
lasset og påstå skade på båt og utstyr som
skyldes oljesøl. Det er derfor riktig av for-
sikringsselskapene å sjekke skadene slik at ikke
en betaler betaler for alle.

02.feb.2007 @ 21:23
Postet av: Olav

Enig med Truls. Klart det må være orden i sysakene. Men jeg merker meg at forsikringsfolkene har en teoretisk tilnærming til problemene. For eksempel: send tauet til oss - og vi skal sende deg nytt. Sier de. Men hva skal båtene være fortøyd i mens tauet er til inspeksjon?? Vi som er avhengig av båt året rundt mener at fotodokumentasjon burde holde. Det er neppe tvil om hvor sølet kommer fra. Det å sende en inspektør til hver eneste flytebrygge langs kysten vil være fordyrende. Forsikring er svindyrt for båtfolket og det bør tenkes praktisk for å holde kostnadene nede.

03.feb.2007 @ 10:45

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/3904407
hits