img

Ingen vei utenom obligatorisk båtførerprøve

31.jul.2006 @ 13:03:40

Jeg har vært motstander av obligatorisk båtførerprøve. Like til denne helgen.
Det startet fredag. Ulykkesmeldingene strømmet på. Lørdag og søndag var ikke bedre. Sindige skippere og matroser i Redningsselskapet står frem i media og rister bekymret på hode.
Aldri har det vært så ille på sjøen. Nå må det ble nye regler!

I hele mitt liv har jeg levd i den tro at naturelskere tar vare på natur, jegere på dyreliv og fiskere på fisk. En slags naiv tiltro til at menneskene verner om det de ser er verdifullt.

Slik har jeg også tenkt om båt. Båtfolket respekterer hverandre. Båtfolket er venner. Båtfolket gjør sjøen til et trivelig sted. Trusselen på sjøen har vært været, havet og tåken. Ikke naboen og naboens barn og venner.

Lanterner har vært like naturlig som drivstoff og seilas i mørke noe som ble lært i teori og praksis over år.

Ulykke

Jeg kjenner ikke til omstendighetene rundt denne ulykken, og jeg vet at uhell kan skje. Likevel innser jeg at antall ulykker har eksplodert, og fagfolk i Redningsselskapet er soleklar i sine vurderinger. Det er kunnskapsmangel på sjøen.

For meg har sjøen og havet vært frihet og ansvar i en pakke.

Men nå går det på helsa og livet løs. Kunnskapen om å føre en båt kan ikke lenger overlates til tilfeldighetene eller eget skjønn. I sommer har jeg opplevd de mest ekstreme feilnavigeringer jeg har sett. Unge og gamle båtførere med flotte nye båter seiler over grunne skjær og mellom staker og merker uten å ane betydningen av merker og staker. Noen lever åpenbart i den villfarelse at grønt betyr klar bane og at rødt er stopp. Og hva hvit sektor er aner de ikke Kanskje betyr det vent eller pass på??.

Mange overfører bilkjøringens vaner og regler til sjøen. For eksempel fikk jeg en knyttneve etter meg da jeg ble innhentet i trangt farvann og ikke vek unna (i krabbefeltet..). At jeg nødvendigvis måtte kjøre på grunn for å slippe forbi, at jeg hadde slep og at jeg ble innhentet var uten betydning for 40 foteren som hadde en fører som mente at jeg var en idiot.

Han hadde heldigvis flaks da han passerte 15 meter unna meg på full fart. På feil side av en stake i et område med maks 5 knop.

slep

Min verste båtopplevelse i sommer. I 2 knop sleper jeg en flytebrygge - godt merket og minst mulig seilas gjennom trangt farvann. Før jeg kom ut i Frøysøen feide en stor båt forbi i Rugsundet. Innhentet meg på de smaleste og passerte på feil side av en stake. Farten anslår jeg til å være 15 - 20 knop. I sundet er det maks 5. Etter å ha passert meg fikk jeg en knyttneve som hilsen fra flybridge. Denne båtføreren trodde tydeligvis at han var på motorveien og at jeg burde flytte meg til lavhastighetsfilen.

Når folk ikke lenger skjønner sitt eget beste - og indirekte tar andres liv - da må offentligheten gripe inn. Obligatorisk båtførerprøve ser ut til å være helt nødvendig. Et nederlag for meg - men helt sikkert en seier til fornuften og til alles beste

Kommentarer:
Postet av: Hans Kr.

Du har så rett, Olav.

Jeg har også alltid hatt samme oppfattelse av begrepet båtfolk som du gir.
Fra i sommer er det slutt.
At det er mulig å drive med så mye villmannskjøring som jeg har sett i sommer går nesten over min forstand.
Kom fra Strømstad på lørdag. En 20-23 for skjærgaardsjeep dundrer gjennom en 5 knop sone i 20-25 knop. De som ligger å fisker hopper rundt som sjampanjekorker. Vi andre må holde på kopper og glass. Rett utenfor sonen slaår han av farten, lemper ut et "gummihjul" med en unge oppi, og daffer avgårde i 10 knop mellom de andre båtene, som nå har begynt å sette opp farten.
På søndag er jeg vitne til en 42 Princesslignende sak som kommer i halvplan gjennom et trangt sund. Den graver opp halve sjøen, mens føreren skotter ruhdt seg for å se om alle ser ham der han troner i i "pjoltertårnet" sitt. (Flybridge)v
Andre båter i sundet vrir seg i fortøyingene sine og de som er på sjøen holder på å kantre. Figuren i "pjoltertårnet" er bare opptatt av om folk ser ham, og ikke hva som skjer bak båten.
Og når noen endelig gir ham det internasjonale tegnet på drittsekk (et slag i albuen med hevet haånd) tror han hæren fløtt meg at de hilse på ham, og vinker tilbake.

07.aug.2006 @ 17:56:44
URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1716198
Ingen vei utenom obligatorisk båtførerprøve

Jeg har vært motstander av obligatorisk båtførerprøve. Like til denne helgen. Det startet fredag. Ulykkesmeldingene strømmet på. Lørdag og søndag var ikke bedre. Sindige skippere og matroser i Redningsselskapet står frem i media og rister bek......

sonitus.org
31.jul.2006 @ 15:42:01
hits