mars 2007
ma ti on to fr
25 26 27 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8

Med dritt opp til ripen

31.jan.2007 @ 17:07
stren
Sporene etter "Server" fotografert i går. Dette er stien ned til Båtevågen.


Jeg står foran en gigantjobb. Oljesølet etter "Server" er ikke slutt selv om forliset for lengst er ute av nyhetsbilde. Det er hundrevis av båtfolk på vestlandet som i tiden fremover må landsette båter - spyle ned med kjemikalier for så å legge på ny bunnsmøring.  Selv har jeg en NB 750 og en White Shark 210 som må ha full rengjøring. Sharken må også ha rengjort 150 hesteren og følere for instrumenter. NBen har badeplattform og trapp som er innsatt med tjæreklumper. Teakdørken er flekket av fortvilte fugler som har søkt ly på dekk.  Master og utstyr er innsmurt med olje av dyr som har forsøkt å unnslippe svineriet eller har hvilt seg ombord i kampen for livet.

badestrapp
Badeplattform og badetrapp med tjukt tjæreaktig oljesøl.

Tauverk og fendere er innsauset med spillolje og strender, flytebrygge og leidere er belagt med tyktflytende illeluktende og giftig dritt.

Oljeklumpene er ikke lett å fjerne. De flyter utover med flo og fralandsvind. Og kommer tilbake når vinden snur og sjøen fjærer.

Forsikringsselskapet Gard har annonsert i avisen og bedt om at skadene meldes.  De vil sende en inspektør for å se hva som kan gjøres. Jeg har sagt at det ikke er nødvendig. Vi båtfolk vet vel hva som forestår av arbeid og rensing. Og vi vet at tauverk og fendere ikke bare. kan vaskes i noen løsningsmidler. De må skiftes. Kanskje de blir rene i første omgang - men når sommersolen får skinne på dem i noen uker vil de gå i oppløsning.

BÅTSIDE
Fendrene er full av olje - og båtsiden grises til.

Det vi trenger nå er en adresse hvor vi kan sende regningen for rensejobben, tauverket og bunnsmøringen.

To båter flyter i oljesøl

Jeg er redd for at jobben må gjøres flere ganger. Dritten vil flyte frem og tilbake hele vinteren og våren. Og hvor skal vi som bruker båten daglig flykte til og fortøye i mellomtiden?


Fjerning av tjære og olje er storjobb for båtfolket


Oljesøl, snøstorm og stress

17.jan.2007 @ 15:37

 

Oljesøl-alarmen har gått også i vårt område.  Server katastrofen har nådd mitt Paradis. I dag prøvde jeg å ta bilder av de sorte klumpene og flakene, men måtte gi opp i snøstormen Det var null sikt og livsfarlig glatt.

 

snøstorm

Null sikt i snøstorm,  oljesleipe svaberg og mørkt midt på dagen. Jeg måtte gi opp å ta bilder av oljesølet som har nådd forbi Florø iSogn og Fjordane.

Med gru ser jeg fremover mot en tidlig båtsesong her på Vestandskysten. Oljesølet har nådd oss her utenfor Florø. "Likvikja"som er et dykke og fritidsparadis her på eiendommen vår, ligger de seige oljeklumpene. Registerte svarte fugler i fjæra her i dag, og oljevernmyndighetene prøver å hente opp det verste rundt kaier og oppdrettsanlegg.

 

Men det forferdelige været fortsetter, og oljeoppsamlingen har mest moralsk karakter.

 


Stress
Vi båtfolk begynner å merke slitasjen etter 82 døgn sammenhengende regn, kuling hver dag og 6-7 storstormer og et par orkaner. Båter og fortøyninger må sjekkes natt og dag. Jeg har brukt mer tau og skiftet flere fortøyninger i år enn i løpet av de fem siste årene.

 

Hver natt når stormen river i tak og trær har jeg en vond følelse av at kjettinger og brygger sliter seg.  Jeg bruker 5-6 fortøyninger som tåler hver for seg henimot t tonn. Jeg bruker en kjetting på bryggene som tåler 10 tonn og bøyen ute i sjøen er en oppdrettsbøye som har en oppdrift og en styrke som langt overgår hva byten veier eller kan tåle. Likevel er jeg urolig. Voldsomme vindkast gjør at fendre klippes i to og tau files i stykker på noen timer.  Dessverre har jeg også opplevd av 25 foteren min har fått noen stygge hakk i gelcoaten og at den må gjennomgå en større vår-fiks. Årsaken er flytende vrakgods som blåser inn i vågen og treffer båten. Oljefat, Kai-rester, spikerplank.

 
Svartoksen
Jeg hadde gledet meg til våren som engang må komme.  Nå innser jeg at det kan bli stygge opplevelser når den vakre sandstranden i "Likvika" og den gode badeplassen i "Humrevikja" er full av tjære og olje. 


Bare Svartoksen – den alltid svarte store steinen og seilmerket her på eiendommen – vil fortsatt bære sitt navn med rette også dette året.


Kjekt å ha - eller totalt unyttig

09.jan.2007 @ 16:03

Det heter Båtshow men handler like mye om duppeditter og deler, utstyr, elektronikk og fritid.  London Boat Show er et gigantisk marked.  Du kan kjøpe alt som har med det våte element å gjøre. Fra solbriller og solkrem til elektriske toaletter for småbåter.


hoved


Om du ønsker kan du utruste hele familien med sko og klær og du kan booke deg inn på marinaer og havner over hele verden. Det er mulig å få råd og veiledning med alt fra fiskesneller til oppkobling av autopilot på seilbåt.
Messen er full av tauverk, vaskemidler, koøyer, leketøy og totalt unyttig utstyr for dem som bare er utstyrsfreaker.

bl 9 nr 1

Dette er drømmeland for oss som synes alt som har med båt å gjøre er kjekt.
Det finnes hele avdelinger med maritime klokker, barometere og hygrometere.
Er du interessert i saltvannsbestandige puter og møbler - så kan du velge fritt blant flere hundre.

Her kan du vandre mellom bøyer og blåser, sjakler og pyntesaker. Og når du er sliten kan du ta deg et hvileskjær innom lobster-baren eller teste ut enda en pint av engelsk øl.


Det vakreste jeg vet

08.jan.2007 @ 16:43

båt 2

Kunst av tre


Midt mellom heseblesende glassfiberfantaster og stressede yacht-selgere i London er en oase. En oase som lukter tjære og lakk

Båt 7 hoved

Interessen for trebåter er sterkt voksende. Mange vil lære hvordan en tradisjonell og klassisk trebåt blir til, og det er mange som ønsker seg et smykke med 10 lag lakk og krevende vedlikehold.

Båtbyggerfaget vil ikke dø ut med det første  om man skal tolke interessen på London Boat Show.

Det høvles og pusses så sponen fyker.

         båt 1

Vakre detaljer


Show i London

07.jan.2007 @ 14:03


Båtshowet er i gang. Full action inne og ute.

l 2

l 1

 Klassiske trebåter er in. På London Boat Show er det stor interesse for
robåter og joller av tre.


l 7

Lær å bygge din egen båt.

l 6

l 5


Et eldorado for utstyrsfantastene
l 4


Lær å kaste anker!  Alt kan prøves på London Boat Show.

l 3

(Alle foto:  onEdition)

På vei til HIMMELEN

05.jan.2007 @ 13:38
77314-88
Dersom himmelen er som London Boat Show - så ønsker jeg meg dit.
 


Det gjør antagelig svært mange andre også.  Flere charterfly lastet med båtgale nordmenn er enten på plass på ExCel senteret, eller på vei dit denne uke.

 

Kombinasjonen av båt, salg på Oxford Street og behov for litt vinterkos på en engelsk pub frister oss. Og jeg gleder meg.

 

Båtmessen i London er i år gjort interaktiv. Det er lov å prøve, leke og teste.  Jålefaktoren går nedover og trivsel og lærefaktoren går oppover.

 

Jeg skal ta meg helt ut fra søndag av. Fra da av og utover i uken lover jeg å blogge opplevelser og inntrykk. Slik at alle dere misunnelige båtvenner som ikke er i ”Boat Show-himmelen” dette året kan drømme og lengte etter lukten av ny glassfiber, ferske løsemidler, tjære, tauverk – og engelsk øl.


hits