img
februar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24 25
26 27 28

Jævla østlendinger!

29.mai.2006 @ 11:05:11
forlis
Illustrasjonsfoto: Redningselskapet

Sesongen har startet. Nå er det ukentlige grunnstøtinger i distriktet der jeg bor.

Jeg lurer på hvorfor det er stor overvekt av østlendinger fra Oslofjorden som grunnstøter på vestlandet.

- Kan de ikke lese kart østafjells? Jævla østlendinger, sier naboen. Og nikker mot en flybridgebåt som nøstes på land med kranbil. Vi har ingen statistiske bevis - men dialekten røper båtførere som roper på hjelp. Flertallet har opplagsplass fra Frognerkilen til Drøbak, tror vi.

I Oslofjorden forlanger båtfolket en stake på ethvert skvalpeskjær. Her på Reksta utenfor Florø, der jeg bor, er det omvendt. Er sjøen blank og umerket kan du være sikker på at livsfaren truer foran baugen.

Hver eneste sommer kommer turistene durende oppover kysten. I 30 knop i rett linje mot de vakre småbyene langs kysten. Og hvert eneste år går feite cabincruisere på holmer og skjær. Lokalavisen har samme overskrift hver gang. "Skjæret var ikke merket".

Og hjem drar østlendingene med ristende hoder over skjær på Vestlandet som ingen kunne vite om.

Hadde skvalpeskjærene vært merket der jeg daglig ferdes mellom hjem og kontor - hadde sjøen sett ut som en slalåmbakke. Hadde det vært lykter hadde det sett ut som Karl Johans gate i adventstiden.

Her er regelen. Ingen staker - sjekk kartet. Er der staker - så styr tett oppunder. Da har du en mulighet for å smyge deg over uhumskhetene.

Naboen min er ikke særlig glad i østlendinger, uansett. Kanskje han har hatt triste opplevelser de årene han arbeidet på Tveita. Selv skal jeg begynne å føre statistikk med tanke på en mer saklig reportasje på TV 2 Nettavisen om geografiske variasjoner i båtfører-kunst.

Olav Steimler

Dårlig smak og harry vaner

11.mai.2006 @ 15:14:49
77314-1
Norske lystbåter er gjennomgående stygt utspjåket, med harry pynt og plastsuvenirer som kunstnerisk utsmykking.

Legg merke til alle lykketroll-lignende kapteinsfigurer i plast som dekorerer plassen ved siden av førerstolen i norske båter! Figurer med stor vom og godt tak i plastrattet. For ikke å snakke om plastkopier av seilskuter og taiwan-knyttede knutebrett med stikk, blokker og taljer forsterket med dråper av epoxy-lim.

Utstyrskatalogene flommer over av miniatyr-kopier av nyttig utstyr fra seilskutenes og solkompassets storhetstid. Verst av alt er kanskje plastblomster. I norske feriebåter er blomster av plast fremdeles vakkert - synest båtfolket.

I år har jeg vært på tre båtmesser. Hørt norske båtfolk diskutere linjer, design, moderne skrogformer og farger. Noen av dem kjenner jeg, noen har jeg vært ombord hos også. Den gode smaken dominerer ikke der heller. Jeg har sett kapteinsfigurene i plast som til forveksling ligner Wenche Myhre som barn. Og harry kitch og stygge duker med trykte knutebilder. Og ubrukelige messingkopier av utstyr fra den tiden da Norge var en stormakt på havet.

Det er på tide å rydde i skottene og innføre kvalitet i lystbåtflatens dekorasjoner. Tenke kvalitet og design. Ekte kunst og ekte varer.

Fri meg fra båtfolkets plastblomster og dårlige smak!

Olav Steimler

hits