img
februar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24 25
26 27 28

Ingen vei utenom obligatorisk båtførerprøve

31.jul.2006 @ 13:03:40

Jeg har vært motstander av obligatorisk båtførerprøve. Like til denne helgen.
Det startet fredag. Ulykkesmeldingene strømmet på. Lørdag og søndag var ikke bedre. Sindige skippere og matroser i Redningsselskapet står frem i media og rister bekymret på hode.
Aldri har det vært så ille på sjøen. Nå må det ble nye regler!

I hele mitt liv har jeg levd i den tro at naturelskere tar vare på natur, jegere på dyreliv og fiskere på fisk. En slags naiv tiltro til at menneskene verner om det de ser er verdifullt.

Slik har jeg også tenkt om båt. Båtfolket respekterer hverandre. Båtfolket er venner. Båtfolket gjør sjøen til et trivelig sted. Trusselen på sjøen har vært været, havet og tåken. Ikke naboen og naboens barn og venner.

Lanterner har vært like naturlig som drivstoff og seilas i mørke noe som ble lært i teori og praksis over år.

Ulykke

Jeg kjenner ikke til omstendighetene rundt denne ulykken, og jeg vet at uhell kan skje. Likevel innser jeg at antall ulykker har eksplodert, og fagfolk i Redningsselskapet er soleklar i sine vurderinger. Det er kunnskapsmangel på sjøen.

For meg har sjøen og havet vært frihet og ansvar i en pakke.

Men nå går det på helsa og livet løs. Kunnskapen om å føre en båt kan ikke lenger overlates til tilfeldighetene eller eget skjønn. I sommer har jeg opplevd de mest ekstreme feilnavigeringer jeg har sett. Unge og gamle båtførere med flotte nye båter seiler over grunne skjær og mellom staker og merker uten å ane betydningen av merker og staker. Noen lever åpenbart i den villfarelse at grønt betyr klar bane og at rødt er stopp. Og hva hvit sektor er aner de ikke Kanskje betyr det vent eller pass på??.

Mange overfører bilkjøringens vaner og regler til sjøen. For eksempel fikk jeg en knyttneve etter meg da jeg ble innhentet i trangt farvann og ikke vek unna (i krabbefeltet..). At jeg nødvendigvis måtte kjøre på grunn for å slippe forbi, at jeg hadde slep og at jeg ble innhentet var uten betydning for 40 foteren som hadde en fører som mente at jeg var en idiot.

Han hadde heldigvis flaks da han passerte 15 meter unna meg på full fart. På feil side av en stake i et område med maks 5 knop.

slep

Min verste båtopplevelse i sommer. I 2 knop sleper jeg en flytebrygge - godt merket og minst mulig seilas gjennom trangt farvann. Før jeg kom ut i Frøysøen feide en stor båt forbi i Rugsundet. Innhentet meg på de smaleste og passerte på feil side av en stake. Farten anslår jeg til å være 15 - 20 knop. I sundet er det maks 5. Etter å ha passert meg fikk jeg en knyttneve som hilsen fra flybridge. Denne båtføreren trodde tydeligvis at han var på motorveien og at jeg burde flytte meg til lavhastighetsfilen.

Når folk ikke lenger skjønner sitt eget beste - og indirekte tar andres liv - da må offentligheten gripe inn. Obligatorisk båtførerprøve ser ut til å være helt nødvendig. Et nederlag for meg - men helt sikkert en seier til fornuften og til alles beste

Delikatesser under kjølen

27.jul.2006 @ 13:06:09
Blåkveite klar for grilling

Vi fikk tak i blåkveite fra en lokal fisker.


Rett under kjølen finnes de flotteste delikatesser. Vi båtfolk vet det så vel. I løpet av båtsesongen blir det utallige varianter og kreative mateksperimenter.

Men de virkelig store delikatessene krever fagkunnskap og ekspertise. Og ofte også fiskeriløyver og rettigheter.

Blåkveite er en slik delikatesse. Ikke for amatører - utenom råflaks med fiskesnøret en sjelden gang. Men kveite mulig å få tak i gjennom bekjentskaper og profesjonelle fiskere.

I gamle dager ble kveite betegnet som mat for bryllup og fest. Skikkelig luksusfisk med andre ord.Skaff deg en fiskervenn

Vi har mange venner - men noen som betyr mye for oss i matveien. Det er fiskervennene. De som har sitt daglige virke på kysten, og som sliter med teiner og garn mens vi andre koser oss i solveggen eller foran peisen.

En god fiskervenn er ofte bedre og sikrere enn en god båt og eget snøre. De har lov å fiske og de har nødvendig utstyr. Noen er svært dyktige til å klargjørefisken for deg. Du får den filetert, flådd i porsjonspakker og iset eller frosset.

Det er bare å ta frem fiskekrydderet, frese grønnsaker, sette på en røykeovn eller grill og nyte opplevelsen.


Blåkveite

I går hadde vi varmrøykt blåkveite.
Kveite er luksusmat. Den lettsaltes, varmrøykes lett - og er klar for stekeovn med grillelement


Her har du oppskriften.

  • En langpanne stor kveite renses og saltes i grovt salt i 25 - 26 timer.
  • Kveiten tørkes og legges på rist i en røkeovn.
  • Røyken bør være ca 60 - 70 grader i et par timer.
  • Fisken legges på en ildfast panne og ryggskinnet (øvre skinnet av den flate kveiten) trekkes forsiktig av. Det er lett å fjerne i ett stykke.
  • Fiskestykket - som nå har fått en nydelig gyllen farge - krydres med sitronpepper. Finhakk en bit med frisk ingefær og finhakk noe chilli og strø rundt og over fisken.
  • Vi brukte hakket agurk rundt fisken.
  • Sett grillkomfyren på 250 grader og grill i 15 minutter.
Tilbehør var kokte poteter fra i går. Frest opp på stekepannen med olje, creme fraiche og strødd med to små poser med pulver miks beregnet for gresk rømmedip. Dette gir en syrlig god snak til potetene og sausen og passer godt til fet fisk.

Etter å ha endevendt kjøleskap og vinkjeller fant vi en flaske Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2005. Den passet godt til fisken. Pluss iskaldt friskt vann med en limeskive.Familien ble invtert på et luksusmåltid. Basert på fangsten til en lokal fisker.

KveldsmatFiskeskinnet ble tatt vare på. Renset og saltet og tørket. Vi har ennabo som eksperimenterer med fiskeskinn og kunst. Dette var vårt første forsøk på tørking av skinn.

Er det noen som kan noe om garving av fiskeskinn - så send en mail.

Sknnet tørkes

Norges Venezia - våtdrakt og høyonn

25.jul.2006 @ 14:33:28

77314-24

Full fart mot en kystperle. Bulandet, Værlandet og Alden.I 80 år har svigermor sett over Rekstafjorden mot Alden, Værlandet og Bulandet. Også kalt Norges Venezia på grunn av sine 365 øyer og mange broer.
Men hun hadde aldri vært der.

Dette måtte vi gjøre noe med.

Og dermed bar det av gårde i 25 knop overblikkstille hav. Først forbi Alden. Tett oppunder. Deretter til havnen på Værlandet. Og til slutt galleri besøk og middag på kaien i Bulandet.


FOR EN OPPLEVELSE! Dette må være noe av det vakreste som finnes langs norskekysten.
Det var ikke bare svigermor som var imponert. Vi ble alle betatt av dette øy-rike. En idyll lengst vest. Shetland er neste.

Samtidig merket godt at dette var godt kjent for mange båtfolk. Det var tett langs bryggen, og så vidt vi fikk fortøyd. De mange hundre øyene og tusenvis av skvalpeskjær gjør det nødvendig med god konsentrasjon, sakte fart og oppdaterte kart.

Våtdrakt på salg

I år har vi kjøpt våtdrakter på billigsalg. Riktignok er det 18 - 19 grader i sjøen, men guttene som befinner seg på krabbejakt i fjæra ble likevel noe blåfrosne etter 6-7 timer i sjøen. Dette kan anbefales.Under 300 kroner for en flott vannski-drakt. Fin å ha i båten også når vi skal utpå i litt tåkevind.
Erstatter riktignok ikke redningsvesten, men kan anbefales.

Helvetesuken snart over

Alle småbrukere som er avhengig av tørrhøy til sauene har sine helvetesuker om sommeren. Tørking av høy på bar mark på Vestlandet er en slitsom risikosport. BLir det regn?. Er høyet tørt nok?
Klarer vi å få nok høy i hus før høsten kommer. Myggen svirrer og kleggen biter.

77314-26

Gid og gid hvor slitsomt dette tørrhøyet er.... kanskje vi kan få servert et glass campari på svansen?

I år fikk vi hjelp. Karin fra "Østlandet" raket tørrhøy for første gang i sitt liv. Ikledd lånte støvler, florlett sommerkjole og design solbriller fikk hun sin debut i høyet. Hun er vel vant med hardt arbeid -- men dette var annerledes. Godt sliten etter timer i slottonna kunne hun nyte en campari på terassen. Fiskerbonden på vestlandet har det hardt -- men godt. Gjett om Karin sov godt om natta.

Jakob med tørrhøy

Det er sommer i Norge. Høyonna er nesten ferdig .Svigermor har vært over fjorden og sett Bulandet.
Kan vi ha det bedre?stille hav

Svoger Arne - "godt i farta" - ca 42 knop.


Sjøkreps med New Orléans krydder

16.jul.2006 @ 14:30:49
Sjøkreps
Ingebjørg koker sjøkreps i krydder. Sterkt og godt.

I går var det sjøkreps på menyen. Levert sprell levende rett fra teinene på 100 meters dyp. En delikatesse uten like fra vår lokale leverandør. Han leverer kun det beste.
Vi kokte i to store krabbepanner. 7-8 liter vann i hver panne. Og totalt ca 6 kilo sjøkreps.

Familien elsker krydder og urtevariasjoner i sjømat og skalldyr. Når havet er nærmeste nabo og tilgangen til råvarer er nærmest ubegrenset - da liker vi å variere og eksperimentere med eksotiske smaker.

Jeg anbefaler krydderblanding fra New Orléans. Det finnes mange sorter. Vi har god erfaring med chili miksen til Zatarains. Leverandøren har tradisjoner med cajun mat helt fra 1889.- står det på pakken. Og jeg tror dem . Vår miks var "Crawfisk, shrimp and crab boil". Det er mange butikker i Norge som skaffer lignende. Og neste gang du selv eller et familiemedlem er "over there" , så husk å ta med en krydderpose. Koster et par dollar og snaker krutt dersom du tar litt av pulveret direkte på tungen.

Vannet ble tilsatt krydderet. Var litt forsiktig med doseringen. Det er kraftig kost for de utrente. Vi tilsatte en kopp med grovt salt og lot det hele koke opp før sjøkrepsen ble lagt i pannen for å trekke gode 15 minutter.
Krydderlaken ble tømt ut. Noe ble bevart for å mikses inn i en fiskesaus senere. Sjøkrepsen ble servert temperert og med brød og hvitløksmajones. Et stort måltid. Sjøkreps er en av havets store delikatesser.
Kombinasjonen av New Orléans smak og norsk kystmat er vidunderlig. Det beste med denne krydderkoken er at selv knasking på småklør gir god smaksopplevelse. Det er nesten umulig å avslutte måltidet.


Krydder fra New Orleans. Det kan du bruke på sjøkreps og krabbe.

Krydder

Jeg vil bli røykeekspert

10.jul.2006 @ 12:50:51
Gutten i Røyken

Tore Skarstein røyker fisk og er ekspert på å trylle mat av fisk som vanligvis kastes av fiskerne. Jeg vil gjerne lære og skal teste mine nye retter på venner som kommer på besøk.


Etter å ha testet Vestnes-Røyken er vi helfrelst. Nå skal det bli varmrøykt fangst i hele sommer. Vi venter besøk - og har allerede bestemt menyen. Røykt lyr. I kveld lever fisken utrygt langs holmer og skjær.
Kokken Tore Skarstein jobber med "ufisk". Fisk som kommer med i fangsten - og som normalt kastes. Jeg vil tro at det dreier seg om milliardverdier dersom den kan nyttes som mat. Skarstein skal eksperimentere frem nye retter av denne fisken.

Tyskerfiske ok
Fritidsfiskerne og spesielt tyskerne kritiseres for å fange for mye fisk. For noe tull! Jeg kjenner profesjonelle fiskere, og jeg har de store trålerne gående utenfor stuevinduet hver eneste dag.

De fisker en hel tysk turistsesong i et eneste kast. Kritikken mot tyskerne er som kritikken mot sportsdykkerne når det gjelder hummer. Jeg har vandret i dykkermiljøer i 30 år. Profesjonelle og amatører. De hummerne de har tatt er for null å regne. Men det er greit å ha noen å skylde på når bestanden går ned og etter at kontrollpampene resultatløst har satt noen teiner på for grunt vann.

Sportsfiske langs kysten er glede og rekreasjon. Enten du har norsk eller utenlandsk pass.

Mat er det nok av - bare vi tar vare på den fisken vi får.

Amazing Grace

07.jul.2006 @ 18:22:23
På kaien med Grace

Grace er noe av det vakreste jeg har sett. Det var hyggelig å få besøk - og selvsagt måtte jeg få tatt et bilde av meg selv ved siden av den flotte damen.
(Foto: Borgni Reksten)


Jeg har hatt hyggelig og fint besøk. Henk Koster og MS "GRACE" kom til kai i Rognaldsvåg. Henk ringte og sa at han var på vei sørover. Han ville hilse på. Jeg ble villt begeistret. Det 40 meter lange minicruice skipet er det vakreste jeg vet. Et smykke av et skip. Bygget "gammelt " - som en luksusdamper fra 1920 - 30 tallet. Men hypermoderne i teknisk utrustning.
Solen gikk ned bak Ytterøyene fyr da vi satt på akterdekket og tok en kald øl. Det var 25 grader i luften og blikkstille. Mannskapet hadde satt krabbeteiner og var nettopp kommet ombord igjen. Henk drømte om krabbe kokt i lett saltvann og roste norsk natur opp i skyene. Han er nederlandsk, men kan mer om Norge enn de fleste nordmenn. Han driver "Grace" som cruisebåt for milliardærer. Skreddersydde turer langs norskekystens mange perler. - Dere vet ikke hvor vakkert dere har det, sier Henk og skuer ut over Reksta og Kinn. Jeg for min del er mer opptatt av skipet. Messing, edelt treverk, detaljer i innredning. Oppfinnsomme praktiske løsninger. Et skip bygget for maks 10 passasjerer og et mannskap på 8.
"Grace" ble en attraksjon på den gamle dampskipskaien. Store og små, unge og gamle kom for å se og sende beundrende blikk. Amazing Grace - sier jeg.

Solen går ned over Reksta - og den vakre damen går til ro for natten innenfor moloen.
(Foto: Borgni Reksten)
Grace ved moloen

Sommer og krabbe

02.jul.2006 @ 12:11:53
Krabbe

Jakob på 6 år er godt fornøyd med fangsten


Sommerferien har startet godt. Det er massevis av krabber i teinene og vi eksperimenterer med ulike matretter av skalldyr. De første krabbene i sesongen smaker best naturell. Kokt i saltvann og fortært på terassen. Etterhvert blir vi mer avansert. Krabbe med cajun krydder. Krabbe med sitronpepper. Eller favoritten: Krabbe kokt med fersk ingefær. Det går også fint med en kinesisk versjon. Kokt hel i tykk ingefærsaus. Dette lærte vi av en kinesisk restauratør. Utrolig godt.

Krabbeguttene

Sigurd, Olai, Kristoffer; Andreas og Jakob har satt teiner. Bjørn Morten fanget et fin ål. Den skal varmrøykes.

hits