img
februar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24 25
26 27 28

Storm og fandenskap

27.okt.2006 @ 11:08:02

stormbilde
Det var meldt død og fordervelse, men ble ganske vakkert. Et fantastisk lysspill når lavtrykkene feier forbi.

Værmelderne går amok straks det heter oktober eller november. De siste dagene har nyhetene vært preget av alvorstunge meteorologer - både i miniskjært og i for trange instituttdresser som varsler fandenskap og storm i kastene.

Men jeg er i ferd med å få svekket tilliten til dem. Stormen kommer jo ikke. I hvert fall ikke en SKIKKELIG storm.

For oss som bor på kysten er et kulingvarsel like normalt som at trafikkradioen melder tett trafikk på Drammensveien.. Da værmelderne nå meldte årets første storstorm var forventningene store. De viste arkivbilder fra tideligere katastrofer både til lands og til vanns. Da trodde jeg det var alvor.

Nye fortøyninger ble lagt ut. Flytebryggen påsveiset nye fester og rustne sjakler og kjettinger skiftet. Ingen skulle lure meg. Og dersom det skulle dukke opp en dresskledd forsikringsagent for å sjekke vilkårene i mine poliser - så skulle han jammen få se.

Jag la på ekstra spring og fendret tett i tett. Akkurat nå har jeg tre båter i sjøen, En NB 750, en White Shark 210 og en Askeladd robåt med en 10 hester på.

Det er så mye tauverk og så mange fortøyninger at en liten fisketur blir til en hel havneoperasjon.

Og her sitter jeg. Og håper på storm og orkan i hvert fall i noen kast. Men det ble jo bare storm på værmeldingen og hos bekymrede nyhetsopplesere med blodhundansikt.

Jeg bor 50 meter fra storhavet. Og har fotoapparatet klart. Tenkte jeg skulle ta noen tøffe bilder av sjørokk og store bølger. For skikkelig å advare leserne på Nettavisen om havets farer og nødvendigheten av å følge båtvettregelen om alltid å fortøye med tanke på storm.

Kjære Eli Kari og hr Gislefoss - ikke meld eller lov mer enn dere kan holde!


Anti-tysk propaganda

13.okt.2006 @ 10:50:56

Hummer

Vi rovfisker selv - akkurat nå etter en utryddingstruet hummer. Men det er tyske sportsfiskere vi skal hate.

I en uke har vi hatt tyske fiske-gjester på øya der vi bor. Jeg er imponert. Og irritert. Imponert over tyskernes kunnskap og iver. Imponert over hvordan de ordner med fisken og lager mat for vinteren. Og ganske irritert over nordmenns holdninger til våre tyske hobbyfiskere.

Samtidig som tyskerne kom på besøk, åpnet hummersesongen her vest. Tyskerne får kjeft fordi de fyller en husholdningsfryser med småmakrell og sei. Samtidig setter hummerfiskerne 3-400 teiner langs land. Tett i tett.

Hele landstripen er fylt med teiner som er festet sammen i lenker på 5-600 meter. Om der finnes en stakkars hummer på bunnen - har den ingen sjanse til å unnslippe. De store fiskebåtene dundrer forbi. På vei innover er de søkklastet med titusener av tonn med fisk. På vei utover griser de til fjord og strender når de spyler tanker for fiskefett. Der er rovfiske, fiskejuks, kvotejuks og fanteri. Men der er tyskerne vi skal hate. De tar fisken vår, hevdes det.

Norge har sørget for at de flinkeste sportsfiskerne blant oss skal få sterke begrensninger på hva de kan ta med hjem over grensen. Min påstand er at vi diskriminerer og at gammel anti-tysk propaganda fremdeles lever i dette landet. Jeg skammer meg på nasjonens vegne.


hits